vorige opera      volgende opera


Alcina
(1735)

George Frideric Handel
libretto anoniem


De Munt 2015


Les Talens Lyriques olv Christophe Rousset
Regie Pierre Audi


Bang & Olufsen
Nwe Ginnekenstraat 49
Breda


     

 

 


bestellen cd/dvd
     

Alcina, tovenares
Morgana, zus van Alcina
Ruggiero, verloofd met Bradamante
Bradamante, verloofd met Ruggiero
Oronte, generaal van Alcina (verliefd op Morgana)
Astolfo (vroegere geliefde van Alcina)
Melisso, begeleider van Bradamante
Oberto

Sandrine Piau
Sabine Puértolas
Maite Beaumont
Angélique Noldus

Daniel Behle

Eduard Hiquet
Giovanni Furlanetto
Chloé Briot
     
 

Achtergrond

Het libretto van Alcina is gebaseerd op een passage uit het boek Orlando furioso van Ludovico Ariosto, een boek dat in de tijd van Handel iedereen kende. De bezoekers van de opera waren dus bekend met het verhaal, hoewel het libretto sterk afwijkt van het oorspronkelijke boek.

Alcina kun je met recht een psychologische opera noemen. Volgen we de zes aria's die Alcina zingt, dan kunnen we daarin een psychologische ontwikkeling ontdekken:

akte 1: Dio, cor mio (majeur, 4/4): zekerheid
                Si, son quella (mineur, 3/4): twijfel
akte 2: Ah mio cor! (mineur, 3/4): deceptie
                Ombre pallide (mineur, 4/4): verontwaardiging
akte 3: Ma quando (majeur, 4/4): wraak
                Mi restano (mineur, 12/8): verslagenheid

Voor het eerst gebruikt Handel een ballet. Dit om de opera voor het publiek aantrekkelijk te maken. Hij had er speciaal een Franse danseres voor naar Londen laten komen. Overigens zijn er meer Franse invloeden merkbaar in deze opera. De ouverture is ge
ënt op de Franse ouverture met een driedelige dansvorm.

"Alinca biedt een schitterende opera-avond met een conventioneel decor à la Drottningholm. Cast en orkest zijn top en de regie, belichting en kostumering zijn zeer effectief. Chapeau! De vitale, maar ingetogen muziek van Händel wordt door het vakkundige ensemble Talens Lyriques op verfijnde wijze tot leven gebracht. Vakman Christophe Roussett dirigeert niet alleen, maar bespeelt tegelijkertijd het klavecimbel."

Bron : Place de l'Opera Lees verder.
 

Synopsis

Akte 1
Bradamante is al een tijdje op zoek naar Ruggiero, haar verloofde. Hierbij strandt ze op het eiland van de tovenares Alcina. Ze is verkleed als man onder de naam van haar broer Ricciardo. Morgana, de zus van Alcina, wordt verliefd op Ricciardo. Alcina verwelkomt de vreemdelingen en zingt over haar liefde voor Ruggiero die ze betoverd heeft. Oronte, de generaal van Alcina, is verliefd op Morgana en vertelt Ruggiero dat Alcina verliefd is op Ricciardo. Ruggiero roept Alcina ter verantwoording die heftig ontkent en Ricciardo uit de weg wil ruimen.

Akte 2

Als Melisso, de begeleider van Bradamante, Ruggiero een toverring omdoet, wordt de betovering verbroken. Ruggiero houdt weer van Bradamante. Als Alcina dit ontdekt, stort haar wereld in. Bradamante maakt zich bekend als de geliefde van Ruggiero. Als Ruggiero en Bradamante weg gaan om het eiland te verlaten, probeert Alcina de hogere geesten op te roepen.

Akte 3
Zowel Alcina als haar zuster Morgana zijn nu een illusie armer. Morgana realiseert zich dat haar geliefde, Ricciardo, een vrouw is en smeekt haar aanbidder Oronte weer van haar te houden. Alcina wil wraak nemen op Ruggiero, maar die breekt de toverurn waardoor het eiland van Alcina in zee zinkt en alle vorige geliefden hun menselijke gedaante terugkrijgen, waaronder Astolfo die door zijn zoon tijdens de hele opera gezocht wordt.