vorige opera      volgende opera


Aci, Galatea e Polifemo
(1708)
Serenate a tre


George Frideric Handel
libretto Nicola Giuvo


Teatro Carignano Turijn
2009

Capella della Pietà o.l.v. Antonio Florio
Regie Davide Livermore











bestellen cd/dvd
     






Aci, een herder

 

Galatea, een nimf

 

Polifemo, een cycloop

Ruth Rosique (sopraan)

Christina Banchetti (mime)

Sara Mingardo (mezzo)

Luisa Baldinetti (mime)

Antonio Abele (bas)

Sax Nicosia (mime)









     
 

Achtergrond

Il caro Sassone

Als 21-jarige man maakte Handel, net als veel andere kunstenaars deden, een reis naar Italië. Hij bezocht daar Florence, Napels, Rome en Venetië. Overal werd hij verwelkomd en omarmd door de notabelen en geestelijken van het land. Zowel aan het wereldlijk als aan het kerkelijk hof was hij een graag geziene gast (Il caro Sassone, de aardige Saks) en kreeg hij opdrachten om muziek te componeren. Zo ook in Napels, waar Aurora Sanseverino hem vroeg een muziekstuk te schrijven ter gelegenheid van het huwelijk van zijn nicht Beatrice met de hertog van Alvito.

 

Serenate a tre

Voor deze opdracht putte Handel uit de metamorfosen van Ovidius. Hij koos het verhaal van Acis en Galatea, de herder en de nimf die hun liefde bedreigd zagen door de cycloop Polifemus. Het werd een serenade, een soort cantate, voor drie zangers. Hij deed dit geheel in de stijl van de Italiaanse opera (met dacapo-aria's) die standaard zou worden in al zijn latere opera's. Later, in Engeland, zou Handel deze mythe nog een keer bewerken, maar nu in het Engels: Acis and Galatea.

 

Alter ego

In deze uitvoering zien we naaste Aci, Galatea en Polifemo drie alter ego's in de vorm van drie dansers. Zij vertegenwoordigen het innerlijk van de drie personages die door de dreiging van de cycloop nogal wat emoties doormaken. Deze worden door de dansers verbeeld in de beweging, waar de zangers hun gevoelens voornamelijk uiten door de muziek.

 

Synopsis

Akte 1
De herder
Aci en de waternimf Galatea
zijn verliefd op elkaar. Ze zijn echter bang hun geluk te verliezen. Bovendien voelt Galatea zich bedreigd door de gewelddadige cycloop (eenogige reus) Polfemo die ook op haar verliefd is. Aci zegt dat hij haar zal beschermen. Maar als Polfemo de liefde van Galatea opeist en wordt afgewezen, valt hij haar aan. Ze wordt gered door haar vader, de zeegod Nereus, die haar mee het water in neemt. Woedend zoekt Polifemo Aci op en doodt hem met een rotsblok.

Akte 2
Bedroefd door de dood van Aci vraagt Galatea haar vader om haar dode geliefde te veranderen in een rivier, zodat zij hem altijd om zich heen kan hebben. Als dat gebeurt, trekt Polifemo zich mokkend terug in het besef dat ware liefde het altijd wint van gedwongen liefde..